Brisen og bælfeit i pølse-og-pottitlandet – feie for offentlige dører.

Vi nordmenn er en gjeng tjukkaser med jevn promille, skal vi dømme etter dagnes nyheter om massiv økning i fedme og rekordhøyt alkoholforbruk. 

Noen må gå! (egentlig en god løsning for mange) Staten må gjøre noe!

Vi vet at holdningskampanjer ikke virker, og tror at forbud er det som skal til. Begrensning av tilgangen. Men er det det private forbruket vi bør se på først?

Vi hadde nylig en brukerundersøkelse i vår SFO. I etterkant ble svarene presentert på et allmøte. Kosthold var et av områdene som fikk mest tyn. I den grad foreldre mener de vet hva barna spiser på SFO, så er de lite fornøyde. Foreldre vil ha sunn mat for ungene sine.

Vi naive foreldre trodde at det handlet om at SFO bare måtte ta seg sammen, planlegge bedre og velge sunnere mat.  (Kunnskapen om mat blant de ansatte i barnehager er ikke noe å skryte av, sannsynligvis er det sånn i SFO også) Et stort hinder skal visstnok være kommunens rammeavtaler for innkjøp av næringsmidler. Trondheim kommune som vi tilhører skal etter sigende ha ASKO som leverandør. Kommunen har ikke en oppdatert anskaffelsesstrategi på sine nettsider, men en som gjaldt frem til 2012. Der, som de fleste andre steder er man «foregangskommune», effektiv, og svært miljøvennlig.

Kanskje det kan være lov å antyde at en ny anskaffelsestrategi skal ta inn over seg folkehelseperspektivet? Vurdere om det finnes andre krav enn pris på mat? Jeg antar at siden alle kommunale barnehager og SFO handler hos ASKO at det skulle være mulig å finne ut hvor mange kilo sukker kommunens barn har fått det siste året? Full kontroll på alle fronter er jo en del av anskaffelsesstrategien…

Skjønt mat – jeg vet ikke hva man skal kalle det når barnehagen drar frem firstprice-pasta og MUK-mat (pølser av rimeligste sort), eventuelt når SFO lager «grønnsaksuppe» som er så salt (sannynligvis feil utblandet buljong) at den knapt kan spises, pakket full med nevnte MUK-mat, og noen rotgrønnsaker. Vil ikke beskylde noen for å ha hatt kjøtt i suppa da de pølsene ikke kan kalles kjøtt. Jeg (et av barna) har fulgt en SFO fra fri flyt av sukker til helomvending og sunn mat, så det går an. Men det er andre SFOer som fortsatt har selvforsyning av cornflakes og sukker.

BildeFør «staten» (paniske politikere) eventuelt skal tre en ny velmenende lov om sunn mat over hodene våre kan det offentlige feie for egen dør. Ethvert sted som er betalt av skattekroner bør levere mat som holder en viss standard. Lite salt, sukker og ugunstige kjemikalier. Null palmeolje, lite mettet fett og full stans for saftmugga, popkorn til film, kjeks, «lapper» som er så søte at de klistrer seg til fingerne, syltetøy med +60% sukker, og de helsikes MUK-pølsene.

Jeg vil ikke høre «de må jo få kose seg litt, ungene, for det får de jo så sjelden» en eneste gang til.

Unger koser seg mer enn nok. Et kjapt konservativt overslag over åpenbare sukkerdager gir:

 • 52x lørdager
 • 25 bursdager (anta 20 per klasse, inviteres til alle av samme kjønn, + ca halvparten av andre kjønn + noen familiebursdager)
 • 3 dager i juleferien
 • 3 dager i påskeferien
 • 17 mai
 • valentinesday
 • halloween
 • fastelaven
 • st.hans
 • skoleavslutning før jul
 • skoleavslutning før sommer
 • skidag
 • turdag
 • konfirmasjon/bryllup/dåp

Omtrent hundre dager, av årets 365. Altså er minst to dager hver uke en sukkerdag. For de fleste er det nok flere. Da trenger ikke barne «kose seg» mer. Ikke de voksne heller for den del, men hva om vi legger til

 • 40 x cornflakesdag på SFO, med fri tilgang til sukkerskåla
 • 12 x «vi feirer månedens bursdagsbarn» på SFO med is til alle
 • 5 x «det er så fint vær så vi koser oss ute med …vafler/lapper/boller/saft
 • 5 x «det er så trist vær at vi koser oss inne» med boller/vafler/kakao/kjeks
 • 3 x «vi hadde så stort fravær på SFO at vi lar barna se film og da får de popkorn
 • 10 x «bakedag» på SFO (der de voksne gjør alt annet enn å trille ut bollene og ta på melisglasuren)
 • 3 x  karneval eller tilsvarende «vi kler oss ut og spiser godteri»

Nå er vi oppe i halvparten av årets dager, og en stor del av dette er offentlig finansiert og levert, til små barn.

Før vi retter enda en pekefinger mot familienes innkjøp (som sikkert er berettiget i stor grad) så bør vi rydde i de institusjonene som skal gjøre våre avkom til «gangs menneske».

 

 

 

 

 

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Brisen og bælfeit i pølse-og-pottitlandet – feie for offentlige dører.

 1. Reblogged this on Kjersti Lunden Nilsen and commented:
  Kjør debatt!!

 2. A. Tallberg

  Ja, vi koser oss glugg ihjel. Og er det ikke med mat så unner vi oss heller litt ekstra, av noe annet. Det er som om det ikke finnes bunn i oss og jeg tror det ville være bedre å gjøre noe med det bunnløse sluket, enn å drive fornuften fram for pisken.
  Jeg tror trøstespising og forbruksvekst først og fremst handler om kompenserende adferd, og hva er det så vi kompenserer for? Jeg mener det handler om omsorgssvikt – kollektivisert omsorgssvikt – fordi omsorg er en personlig sak og ikke noe man kan overlate til andre, uten negative konsekvenser. Det personlige aspektet ved omsorg er noe alle kjenner godt til som små. Når vi så vokser opp «glemmer» vi det og kommer ikke på det igjen før vi blir gamle, eller av andre grunner har økt behov for omsorg.
  Og dagens samfunn erstatter personlig omsorg på mange vis. Mors nærhet byttes ut med baby-call, teddybjørn, narresmukk og pulvermelk (for å nevne noe), og der foreldrenes samvittighet engang tynget blir følelsene deres nå erstattet av aggresjon. Den retter seg mot dårlige produkter, kosesyke barnehageansatte (selv ofre for den samme omsorgssvikten), elendig offentlig forvaltning osv. og det blir som om å rette baker for smed.
  Tidsklemma klyper oss, som aldri før, og det er ikke lett for moderne foreldre å finne løsninger på problemet. Jeg tror en potensiell forbedring ligger i å samsove med barnet, amme det lengre og prioritere nærhet framfor annet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s