Kvinne – ikke spør hva landet kan gjøre for deg, spør hva du kan gjøre for kvinner.

Kvinnedagen er her igjen, med forutsigbar debatt og paroler. Verden skal forandres. Og forbedres.

Nytt av året er at reservsjonsretten og debatt rundt sexkjøpsloven skaper noen nye vinkler på kvinnens rett til å bestemme rundt egen kropp. Men det er vel strengt tatt ikke noen tema som ikke like godt egner seg på andre demonstrasjonstogsdager. Alle rettigheter og urettferdigheter er like relevante for kvinner, minoriteter, religiøse grupper, seksuelle orienteringer osv. Og monner det om noen går i tog – sånn egentlig? Har det egentlig noen effekt? (det var ikke demonstrasjonstog alene som skaffet kvinner stemmerett..les historien)

Kanskje er det på tide å tenke nytt. Finne tilbake til den styrken vi kvinner er tillagt. Det hevdes jo at kvinner er mer sosiale enn menn, mer omsorgsfulle, flinkere med familie- og vennenettverk, dyktigere på følelsesorienterte samtaler, og generelt flinkere til å se andre mennesker. Vi skal etter sigende også ha en del negative sider i retning baksnakkelse og slikt, «kvinne er kvinne verst».

Hva om vi kvinner nå velger å legge det negative og det demonstrative til side og bruke styrkene til å jobbe frem en større jevnbyrdighet. For det er ingen tvil om behovet for mer likeverd og likebehandling.
20140307-191331.jpg

Gå side om side i hverdagen i stedet for 8.-marstog. Se dine venner og kollegaer. Støtt henne og motiver henne til å tørre å søke på den jobben hun ikke tror hun vil få. Sett deg ned og hjelp henne med CVén og søknaden. Foreslå henne til styreverv. Vær referanse.

Hjelp henne til å forstå at hun kan klare seg selv, det er mulig å flytte fra en voldelig partner. Vi har en velferdsstat med mange feil, men også med et relativt omfattende sikkerhetsnett. Det er mulig å klare seg.

Forbered dere sammen før medarbeidersamtaler og legg en slagplan for lønnssamtalen. Dytt hverandre opp og frem. Og når du kommer opp i hierarkiet så ikke trekk stigen opp etter deg, men vær et forbilde, en rollemodell, som viser at det er mulig å ha en karriere enten den er i drakt og høye hæler, uniform, som toppleder eller ved en kjøkkenbenk. Støtt dine søstre i deres valg, men hjelp dem også til å være realistiske.

Vis dine døtre at tall er gøy, språk er makt og muskler er et sunt bevis på å ta vare på seg selv. Våg å slenge bena på bordet, kaste hodet brått bakover og le høyt og hjertelig fordi du bobler innvendig. Snakk om det du vil gjøre i verden, det du vil oppnå. Lag bindende avtaler med jentene om hvordan dere skal klare å oppnå målene.

Inviter med deg en venninne på et kurs som vil imponere en fremtidig arbeidsgiver og gi dere noen matnyttige karrierefremmende egenskaper. La det være den båndknyttende venninnesamlingen – og stå over aromaterapikurset, sjamantrommene og alternativmessen.

Se nyhetene. Les nyhetene. Utenriks og økonomi. Sett deg inn i hvilke regler som gjelder for arv, og samlivsbrudd. Ta deg sammen og snakk med venninnene om pensjonspoeng i stedet for pasjonsfruktkaker. Men spis gjerne en god kake til. Invester i din og dine venninners fremtidige muligheter.

Stem ved valg.

Ta ansvar for at du støtter deg selv og dine venner og kollegaer på veien dit de vil gå. Ikke baksnakk, ikke sladre, ikke sutre. Skap din egen og andres forandring og utvikling. Velg å gjøre det som er rett, ikke det som faller seg lett.

Still deg selv spørsmålet: Hva kan jeg gjøre for kvinner i verden? For mine døtre, søstre og kollegaer. Ikke ofre deg selv for dem, men støtt dem og dytt dem i riktig retning. Stå sammen og vær hverandres sikkerhetsnett og støttegruppe.

Still opp for dine venninners døtre. Still opp for de som er en anelse perifer i nettverket, da vokser nettverket.

La dine venninner støtte deg når du trenger det. Lytt til dem. Ta imot, du har helt sikkert fortjent det. Gi deg hen til sikkerhetsnettet, og vit at det er elastisk og vil ta deg mykt imot for så å sende deg tilbake opp igjen.

Bruk litt av arbeidstiden hver dag til å se dine kollegaer, snakk med dem, lytt til dem og bekreft at de har noen i sitt hjørne av ringen. Har de problemer så knytt dem sammen med andre som deler utfordringer, som en Kirsten giftekniv, eller gi råd og støtt dem. Den tiden du bruker på dette er en investering i mennesker som arbeidsgiver bør applaudere. DU bidrar til at andre utvikler seg i en positiv retning. Det øker humankapitalen i bedriften. Gjør arbeiderne mer robuste.

Velg å innta denne holdningen, og investér i å gjøre dette frem til neste års 8. mars. Still deg så spørsmålet: Vil demonstrasjon være det som endrer verden? Eller er det å være en rollemodell, en støttende person, en som nærer nettverket sitt det som skaper størst forandring.

Synes du jeg er naiv? At jeg ikke ser den systematiske forskjellsbehandlingen? Urettferdighetene? Jo, jeg ser dem. Jeg tror bare at vi skal velge å bruke alle metoder på å forandre verden til et mer likeverdig sted. Jeg tror ikke det er effektivt å bare klage hele veien.

Tenk bare på hva vi kan oppnå hvis vi velger den støttende veien – vi er tross alt halvparten av befolkningen. For hver kvinne som løftes litt, så beveges verden et steg i riktig retning. Det er heller ingen grunn til å stanse der. Hvorfor ikke hjelpe menn i klemme også?

(Gå gjerne i tog også om du vil. Det er sunt å spasere.)

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Kvinne – ikke spør hva landet kan gjøre for deg, spør hva du kan gjøre for kvinner.

  1. Tilbaketråkk: Feministisk leseliste i anledning kvinnedagen 2014 | Undreverset

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s