Sorteringssamfunnet 2.0

Hva om  du og den du tenker å få barn med kunne ta en liten vattpinnetest på innsiden av kinnet, sende inn prøven, og få vite eksakt hvordan barnet vil bli.

Denne muligheten ligger bittelitt inn i fremtiden, men i dag ble det publisert resultater der forskere har rekonstruert et barns DNA i sin helhet, ved å sette sammen biter av DNA fra foreldrene.

La det synke inn. Forskerne har brukt blod fra gravid mor, og dedusert hva som tilhørte mor, hva som var barn og deretter utledet hva som var fra far.

Når tilstrekkelig antall slike utledninger er gjort vil vi nærme oss en matematisk formel for å beregne resultatet, barnet, med nokså stor sannsynlighet. Da vil ganske sikkert legemiddelindustrien stille med forhåndstester for usikre fremtidige foreldre.

Her er det snakk om å kunne sjekke på forhånd. Ikke noen skummel fostervannsprøve med påfølgende umulige valg og slikt. Ikke noen «fosterdrap». Ikke noe stigma for å velge, eller velge bort et nesten levedyktig barn. En enkel test kan gi deg svaret på om barnet blir friskt, kanskje også musikalsk, og helt sikkert blåøyd.

Men så, hva skjer når slike tester kommer? For det gjør de nok.

Hvem kan tenke seg å etterspørre hvordan et fremtidig barn vil bli, sånn i tillegg til foreldrene? Får vi optimal screening for sykdommer? Egenskaper? Hva med fremtidig helseforsikring? Hva med par som ønsker prøverør som løsning fordi de ikke klarte å skape et barn på gammelmåten?

De såkalte store etiske dilemmaene av i dag vil bli som fluelort i forhold til fremtidens store etiske spørsmål.

Hva vil vi egentlig vite på forhånd? Og vil naturen fortsette å spille oss puss? Le oss opp i ansiktet når vi tror vi har dekodet selve livet? Dere har sett Jurrasic Park, der alle dyrene var av samme kjønn og det ikke var noen sjanse for formering. Så skjedde en mutasjon, og formering ble mulig. Katastrofen var et faktum. Naturen har en tendens til å finne en livsvei, det er selve grunntanken i evolusjonen.

Det er evolusjonen vi vil gripe inn i. Vi vil tro at biotekindustrien er bedre til å selektere bort dårlige løsninger enn evolusjonen. Kanskje vil mange barn aldri bli født fordi to usikre valgte å tro på risikoen for sykdom?

Ingen tvil om at debatten vil komme. Jeg ser frem til den. Samtidig aner jeg ikke hva jeg vil ende opp med å mene når tankene har fått modne en stund. Kjør debatt, så jeg kan få argumenter i alle retninger!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s