Pandemiforskning sensureres av USA

Har vi nådd et kunnskapsnivå der det kan forsvares at en stat begrenser hva forskere kan få lov til å publisere? Det mener USA.

Det siste halve året har vi diskutert ytringsfrihet, ytringsansvar, digitale kjærringer og hva vi skal tåle av ekstreme ytringer. Politisk korrekthet og journalisters frihet og plikter vris og vrenges, og vi nærmer oss en form for normalisering av de politiske frontene igjen.

I skjul av denne pågående debatten skjer det en helt annen form for begrensning i ytringsfriheten og ytringsplikten. Det er en selvfølgelig sannhet at vitenskapen undersøker verden etter bestemte metoder og så publiserer sine funn i tidsskrifter slik at andre forskere kan gjøre undersøkelsene om igjen og bidra til å sjekke om de første forskerne hadde rett. Det er kunnskapsutviklingens livssyklus.

Men hva skal vi gjøre i en verden der noen er slemme og noen er snille, og informasjon i prinsippet er tilgjengelig for alle. Skal vi ikke passe på at den mest sensitive informasjonen holdes igjen?

For eksempel, vi husker pandemihysteriet for et par influensasesonger siden. Og panikken over fugleinfluensaen og døde fuglers mulige smittefare.  I etterkant av dette, eller egentlig lenge og parallelt, så har forskere sett nøye på nettopp influensaviruset for å sjekke hva som skal til i DNA’et til fugleinfluensaviruset H5N1 for at det skal bli svært smitsomt mellom dyr og menneske.

Tenk deg hva som skjer den dagen slemmingene, potensielle terrorister fra et eller annet sted, får tak i denne informasjonen. Med relativt enkle midler kan de endre fugleinfluensane,H5N1, sitt DNA til å bli ekstremt smittsomt mellom infiserte dyr og oss mennesker, og skape en komplett pandemi på kort tid, eller sitte med en trumf på hånden der de kontrollerer når og hvor de skal slippe løs en pandemi med høy dødelighet.

Det er dette som er utgangspunktet for at WHO nå har uttrykt sin bekymring, og den amerikanske regjeringen har bedt forskere  om å la være å publisere nettopp slike data.

On Dec. 20, the U.S government asked scientific journals and two research teams not to publish details of controversial studies on the bird flu virus over fears the data could fall into the wrong hand and have dire consequences.

Spørsmålet er: Hvem er «wrong hand«. Og hvem skal kunne opphøye seg til å bestemme hvem som skal få lov til å ta del i resultatene av vitenskapelig aktivitet? WHO insisterer på at delingskulturen innenfor forskningens verden skal fortsette, med utveksling av virus og resultater.  Men offentliggjøring av kunnskapen skal begrenses.

Hva kan resultatet av dette bli? Dette er en begynnelse. Hva skjer når PST eller andre representanter for sikkerhetsinteresser ønsker å sette en stopper for deling av kunnskap som kan brukes til å utvikle andre former for biologiske eller kjemiske våpen? Hvem skal trekke streken i sanden for hva som skal publiseres i tidsskrift og hva som skal deles kun internt i akademia? Hvor vil grensene gå? Hvem skal begrense hvilke mennesker som får lov til å studere og bli en del av akademia? Skal bare de som USA liker få lov til å forske? For er du først innenfor forskerverden så har du jo tilgang?

Straks vi begynner å begrense forskernes frihet så begynner vi å grave en dypere kløft mellom nasjoner og politiske retninger på det ene nøytrale området vi kunne bygget en bro på felles grunnlag.

Offentlig publisering av vitenskapelige funn er den eneste metoden vi har for å kunne skille mellom den kunnskapsproduksjon som skjer i tråd med vitenskapelige vennligsinnede grunnprinsipper, fra det som skjer i hemmelighet under politisk, militær eller annen form for kontroll.  Begrensning av forskningspublisering er den neste kalde krigen, rustningskappløpet og nærmest en gavepakke for terrorgrupper. Når ingen lenger vet sikkert hva som er den reelle forskningsfronten kan hvem som helst true med hvasomhelst.

Å publisere forskning offentlig er grunnleggende for den form for tillit til mennesker som vi i vesten liker å si at vi er tilhengere av.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s