Sterk kaffe i halsen.

Plumbo må ha lest en gammel utgave av Pippi Langstrømpe. En versjon der pappan til Pippi fortsatt er negerkonge og ikke sydhavskonge.  Som tekstforfatter er det døden å ikke være oppdatert. Er du ikke politisk korrekt, eller har noen å prøve ut tekstene dine på før du offentliggjør dem så sliter du fort.

Jeg hadde aldri hørt om Plumbo til annet formål enn tette avløp før i går. 11-åringen hadde selvsagt det. Så da TV’n by default havna på NRK etter en film vi allerede har glemt satt jeg med wordfeud og hørte sånn halvveis på spellemannsavslutninga. Da Madcon dukket opp begynte de vanlige komentarene i stua.

Jeg gjengir ikke detaljene, men vi er litt uenige for å si det mildt. For en av oss er Tshawe en tilfeldig kjendis med greie låter, og rytmer, for andre en mann med forenklet omgang med lovverket. Hans omgang med biler er et tilbakevendende tema, oftere enn musikken. Hans farge er ikke det. Liksomcool sceneadferd med tannpirker bidrar ikke til å øke statusen her i heimen, men vi blir aldri målgruppa heller. Poenget er at diskusjonen heller mer i retning av om vi snakker om møkkamenn, heller enn mokkamenn. Slemt nok, helt sikkert. Men sånn er det med de vi ser på TV, vi slenger med kjeften uavhengig av hudfarge. Finanskjendiser og statsråder er de som får gjennomgå hardest, men slik ordbruk egner seg ikke skriftlig. Aldri. «Møkkamenn» ville vært et kompliment sånn til sammenligning.

Så da Plumbo åpnet avløpet for sin egen karriere i går kveld handlet det mer om hva de som har lest den nye utgaven av Pippi tåler å høre enn hva folket tenker. Som Anne Gjelsvik påpekte i sin tweet.

@AnneGjelsvik Tror du twitter forvalter folkemeningen om #Plumbo spøken? Reality check: les kommentarfeltene i avisene: feks her

At kjendiser oppfordrer til FIK og kinnklaps, ølglass tømmes over hoder og at skjellsord som sannsynligvis ville medført en fellende dom hadde de vært rettet  mot en offentlig tjenestemann blir akuttreaksjonen…det er helt greit. For det er jo forståelig i etterkant av en teit og malplassert kommentar fra noen som burde brukt mer tid på tekstene og mindre i baren. Eller?

Det virker som om kjendisene sliter rundt i en lettantennelig sky av politisk korrekthet som er så stram og klam at enhver antydning av negerkongeord er som en gnist i bensindamp.  Poff, så spreller de rundt  i en kaotisk førstemann-til-fordømmelsens-målstrek-orgie.

Javel så var det teit, kanskje det til og med finnes rasistiske tanker inne i huene til disse Plumbofolkene. Hva vet jeg. De bøyde hodene så raskt at ingen rakk å spørre. Men det er kjendisverden. Der er ryggen rak, eller brukket.

Hadde folket og kjendisene vært enige ville Plumbo raskt blitt slukt av markedskreftene. Jeg tror kynisk nok at denne hendelsen øker salget mer enn en Spellemann ville gjort alene. Hey, selv jeg har jo nå hørt om dem.

Nei, humor og kjendisdelen av dette landet ville hatt godt av et tyngre nordnorsk innslag. Da ville språket vært naturlig fargerikt uten at det hadde vært eller ville virket ydmykende for noen. Ikke ville folk vært livredde for represaliene etter en dårlig spøk heller. De ville tatt det som en hestkuk eller ei kjærring.  Kanskje. Når det som nå ytes på tekstfronten er i kategorien «fittehøl» da er jammen ikke nivået på fornærmelser slik at det er verdig å vie det oppmerksomhet. Enten det kommer fra møkkamenn  av mocca- eller latte-varianten.

Håper vi i det minste får noen gode kaffespøker i Nytt på Nytt av dette.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s