Lokalpolitikkens single lekkerbisken

 

Eiendomsskatten er noe av det mest sexy og forførende som skjer i lokaløkonomien. Det er en singel lekkerbisken ute i markedet. Men politikerne som debatterer pengene og fordelingen bruker begreper som ikke bare er tørre, men det hender jeg mistenker dem for ikke å ane hva de snakker om engang, og at de gulper argumenter som fuglemor deler mat med barna. Ja, og så filer de av gårde på eldreomsorg – eldreomsorg – eldreomsorg, HVER bidige gang de åpner munnen, og alt skal gå så bra bare vi betaler eiendomsskatt, eller om vi ikke gjøre det.

ZZzzZZzzZZzz

I Trondheim for eksempel står slaget om 429 millioner kroner på budsjettet.

429 millioner. I Trondheim. Som nyvalgte folkevalgte skal kompromisse om i komitémøter utover høsten. Fylle inn i poster på det O store kommunebudsjettet, med tilhørende omforente beskrivelser av fortreffelighetene. Og de 429 millionene er bare noen få prosent av det store budsjettet. Stoooore penger, som frakobles meg og deg, og blir bokstaver og tall på ark. Jeg bør ikke høre politiske debatter om eiendomsskatt når jeg kjører bil. Når jeg legger meg derimot, DA trenger jeg akkurat sånne lange selvgjentagende blablablaargumenter for eiendomsskatt for å sikre eldreomsorg, skoler og generelt redde verden. Jeg begriper ikke hvorfor de snakker så dølle tørt?

Pengene er jo selve pulsen. Pengestrømmen er samfunnets blod, der næringen forflytter seg, oksygenet puster liv i hver trevl, og signaler om fare sprer seg umiddelbart. Lokalsamfunnets blodtrykk og helse kan måles på økonomien. Og eiendomsskatten er i ferd med å bli én blodoverføring for mye fra innbyggernes allerede tappede lommebøker.

Hva ville skjedd hvis de 429 millionene ble brukt annerledes? Ingen av de skattekronene forsvinner i løse luften hvis de ikke kreves inn. Det er penger som mest sannsynlig pumpes med lidenskap tilbake i den byen de ble skapt.

Vi kan aldri vite eksakt hvordan hver enkelt vil velge å bruke de ekstre kronene de får beholde hvis de 429 millionene IKKE suges inn fra oss innbyggerne. Men vi kan lage noen scenarier, tenke oss noen veier pengene kan strømme.

Gjennomsnittlig betaler vi drøyt 1800 hver i denne byen, men en normal villa i Trondheim gir en eiendomsskatt i området 8-12 000. Hva gjør en vanlig familie med 1000, eller 10 000 kroner ekstra i året, og enda viktigere…hvordan flyter pengene videre i samfunnet. Og gjør de noe nytte? Hjelper de noen? Eller der det bare egoismen som dyrkes?

Jeg ville kanskje prioritere å få noen flere timer med familien, eller trene. Da kunne jeg leie inn den Polske damen lenger nedi gata som jobber med å etablere  et (helt hvitt) vaskebyrå. Hvis noen flere i området også får råd til å leie henne, ja da klarer hun å drive firmaet og kan leve av det. Det er én arbeidsplass ekstra i byen, og samtidig en NAV-klient mindre. Og dama må jo handle varer og tjenester hun også, for det hun tjener. Så de pengene sirkulerer videre i byen.

Eller jeg kunne velge å trene, kjøpe det årskortet på det lokale treningsstudioet som jeg har vurdert. Bra for helsa og bra for arbeidsplassen min, som får en friskere arbeidstager. Kanskje færre sykedager? Ikke godt å si, men sammenhengen mellom bedre helse og mer effektive og friskere arbeidstagere bør være åpenbar. Ja, og treningsstudioet er også en bedrft, arbeidsplasser, et sted som også sender pengene videre i den byen de ble skapt.

Kanskje ville jeg valgt noen flere klær som er designet og laget her i landet. Vi har mange dyktige skapende mennesker her, men det er dyrt å være patriotisk og kvalitetsbevisst på designområdet. Kanskje kunne mitt og andres bidrag bety at nyskapte lokale arbeidsplasser fikk et stødigere grunnlag for driften. Den lille boosten i omsetningen som må til for å videreutvikle konseptet.

Oi! Kortreist mat! Luksus for ganen og lidenskap for sjelen. Hvor mange ganger har jeg stått ved isdisken og vurdert den isen som lages på Røros. Den er himmelsk, men koster jo en mindre formue. Jeg kjøper den bare ikke. Ikke ofte. Rekruttfrukt er en annen godsak som jeg gjerne skulle nyte og støtte oftere. Kanksje ville litt romsligere hverdagsøkonomi tillatt noen flere lokale kvalitetsprodukter? Er det noe Trøndelag har så er det en skattekiste av råvarer og nyskapte matprodukter. Skal dette råtne?

Uansett hvor vi velger å lette lommeboka så er det penger i spill, sirkulasjon, penger som skifter eier og er med på å skape og vedlikeholde lokaløkonomien. Vi sår penger, og høster verdier.

Hva ville du brukt din bit av eiendomsskatten på? Hvordan ville dine tusenlapper bidratt til at Trondheims pengepuls og økonomiske blodtrykk ble justert akkurat dit den bør være?

De fleste av oss betaler vår skatt med (noen grad av) glede, og har en rimelig tiltro til at pengene fordeles noenlunde fornuftig.  Likevel, vi har en kommunal kropp som er i ferd med å få en fyldig omkrets uten at det er stødige muskler som fyller den. Budsjettet er stort og omfangsrikt. Intensjonene og velferden er brukbare, men kroppen klarer ikke bære dem videre uten justering av livsstilen, utgiftene og metodene. Litt etter litt må kursen justeres i riktig retning.

Trondheims økonomiske kropp og helse trenger kontinuerlig pleie, bygging og trening, ikke økt blodoverføring fra innbyggerne.

Jeg er en normal innbygger og forbruker. Det er mange av oss. VI holder liv i byen vi alle er så er glade i.

 

 

 

 

Reklamer

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Lokalpolitikkens single lekkerbisken

  1. Kort sagt vil de ha eiendomsskatt for å få penger inn i kommune-kassa. Uten denne skatten vil pengene flyte hvileløst rundt, slik ut eksemplifiserer. Bortsett fra avgiftene som vil gå i statskassen. Men kommunen har jo ikke noe sugerør ned i den kassen. Dermed vil ikke det sosial-demokratiske ha tilstrekkelig middel til å lønne offentlige lønninger til personer som skal pleie eldre. Høyresiden synes selvsagt det er greit fordi hele poenget med høyre-politikk er å overlate mer av ansvaret til enkeltindividet.

  2. Hvis jeg forstår Arbeiderpartiet rett, så er det en sosial og rettferdig skatt som gjør at de får mer penger til de viktige tingene. Derfor skal de ikke innføre denne i Oslo.

    Eller noe sånt…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s