Vendepunkt i voldtektsarbeidet

Offeret har aldri skylda.

Tusenvis av mennesker som alle kjenner, vet om, frykter eller selv er offer for seksualisert vold, voldtekt, overgrep. Alle håper og tror at 14-åringen som ofret sitt eget liv, og mammaen som fortalte historien etterpå, kan være vendepunktet for hvordan vi alle behandler, omtaler og står sammen med de som opplever de groveste av overtramp.

Vi er mange som har tenkt vårt om etterforskningsevnen og -viljen i politiet, når forskningen viser at politiet sjelden etterspør journalene fra voldtektsmottaketog at det blandt de som skal hjelpe er svært så levende forestillinger om kvinners medskyld. At kvinnens antrekk betyr noe for muligheten for å bli voldtatt er det fortsatt noen som tror, men jeg vet bedre. Og det gjør også resten av de som var på Torvet i Trondheim i kveld.

Stasjonssjef Arve Nordtvedt ved sentrum politistasjon i Trondheim var tydelig.

-Offeret har aldri skylda, det er individer som voldtar – ikke etniske grupper, menn må være sitt ansvar bevisst og ikke la muligheten gå fra seg til å vise hva man står for. Likegyldightet er det aller verste. Stasjonen har nå en egen faggruppe og har aldri hatt større etterforskningskompetanse på seksualisert vold, sier han.

Bra, og på tide. Vi hadde den felles følelsen på torvet, at den 14-årige jenta som ofret livet sitt markerer et vendepunkt i Trondheim. Mødre står opp for sine døtre, samfunnet har definert at seksualisert vold ER en fiende, en svulst, det råtne i kurven som nå skal renskes ut. Vi er ferdige med å skamme oss, sykemelde oss, ta skylda og gå under.

En 14-åring ofret sitt eget liv. Som mor kan jeg love stasjonssjef Nordtvedt en ting. Utålmodighet. Han ba oss instendig om å ikke ta loven i egne hender. Det er greit, men da bør de også kjenne presset på seg hver eneste dag, og vise at hvert eneste kryp der ute skal tas. Trondheim har ikke flere døtre å ofre, og mødre skal man ikke kødde med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Vendepunkt i voldtektsarbeidet

 1. Johnny

  Hei.
  Nok et veldig bra Innlegg;)

  Jeg er helt enig, jenter har ALDRI skylden!!!!!!!!!!!

  De få syke mennene som må voldta en stakkers kvinne for og få seg noe er en fare for samfunnet.
  Men jeg vil samtidig påpeke at menn også lider av dette temaet. En del menn blir faktisk feilaktig beskyldt for nettopp voldtekt, eller voldtektsforsøk.
  Dette er også veldig ille og går ut over menns psykiske helse og livskvalitet.

  Det er et veldig komplisert tema, men er det beviser og en mann virkelig er skyldig bør strafferammen på voldtekt økes kraftig.Slike menn trenger vi virkelig ikke i samfunnet vårt.

  Med det sagt, så er det en ting kvinner selv kan gjøre for og hjelpe seg selv og andre. Ikke anmeld eksen din, samboeren din for voldtekt eller voldteksforsøk om det ikke er fakta at det har skjedd. Noen kvinne gjør dette og opptar dermed politiets resurser for de stakkarne som faktisk trenger denne resursen for og få hjelp.

  Slike hevn anmeldelser er også med på og gjøre politi og andre skeptiske til at en voldtekt faktisk har funnet sted. En liten gruppe kvinner gjør faktisk ting verre for andre kvinner som ikke trenger det.
  samtidig som de ødelegger noen menn og deres rykte og liv.

  Krisesentre bør være mer forsiktige her i sine uttalelser og kanskje opplyse om flere aspekter enn bare at mannen skal taes. Det er faktisk en stoor påkjenning. Og mange av de som virkelig blir voldtatt vil ikke anmelde det, de er redde, de føler de ikke blir trodd, de føler seg alt annet enn bra for og si det mildt.
  Da er det ikke bare og gå til politi og anmelde.

  Kvinner må ta sin del av ansvaret her akkurat som menn. Jeg ville ikke gått forbi om en ble voldtatt, jeg hadde sikkert lært voldtektsmannen en skikkelig lekse. Jeg tolerer ikke slikt.

  Men kvinner og anmelde slikt på falskt grunnlag er også ulovlig, og de kvinnene bør også straffes etter loven.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s