Farmor og diva

– Først farmor, så Diva, sa barnebarnet om Wenche Foss under dagens bisettelse

En hel nasjon har fått med seg avskjeden med et menneske, en kunstner og en farmor som var tvers igjennom god, og vakkert var det.

Jeg selv har lyst til å markere en annen farmor som også var like god, men under ganske andre forhold. Min egen farmor ville nemlig vært 100 år i dag, hvis hun hadde levd.

Gunda het hun, og kom fra Finnmark. Hun mistet ikke som Wenche Foss en sønn, hun mistet to, men fikk også beholde to.

Hun er min rettesnor i møte med andre mennesker. Hun jobbet som sykepleier i Narvik under krigen, og fortalte ofte historier fra da de rodde mellom krigsskipene for å samle opp mer eller mindre levende soldater.

Hun nektet å la sønderskutte unge gutter ligge og dø alene selv om de var tyske, for som hun sa; – de har alle en mor som er glade i dem. Hvordan kan man da skille ut hvem man skal hjelpe?

Hun var en kunstner som brukte alt som fantes i et nedbrent og ødelagt Nord-Norge etter krigen, for å lage det som var nødvendig. En trosse fra et senket skip kunne fint renses, farges, veves og knyttes til et gulvteppe. Og enhver Jackie-drakt kunne kopieres via heklenålen. En hverdagskunstner, med nødvendighet som drivkraft.

Hennes menneskesyn var så fylt av respekt, likeverd og omsorg at hun fortjener betegnelsen guddommelig, eller Diva. For meg var hun en evig kilde til omsorg, kakao og brødskive i små fuglebiter med geitost på. Slik en farmor burde alle ha.

Når Wenche Foss sine barnebarn i dag tar farvel gjør de det med en nasjon som tilskuere og medsørgere. Men vi sørger ikke så mye, vi skåler i champagne og feirer det gode og vakre i mennesket, i alle mennesker. Det er lærdom å ta med seg fra guddommelige farmødre.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Farmor og diva

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s