DNA ‘mugshots’

Kjære politietterforskere. Og jurister. Og personvernentusiaster.

Her skal dere få et aldeles gratis tips av meg. Det er nesten så dere ikke vil tro det. Og det trengs verken et EU-direktiv, eller en ny nasjonal lovgivning for at dere skal ta dette i bruk.

Det kalles DNA-profiling, eller rettsmedisinsk DNA fenotyping.

Det er sånn, at når dere samler inn biologiske spor fra et åsted, så kan dere (ok, må via en lab) analysere DNAet og få ut noe som nærmest fungerer som en fantomtegning. Metoden er ikke så vanlig her til lands, men i USA begynte forløperen til denne metoden for ca 25 år siden. Allerede da hadde man kjennskap til områder på DNA som kunne avsløre hvilken etnisk bakgrunn personen som har etterlatt seg DNA har. Amerikanerne har omfavnet DNA-analysene på en måte som vi kan være misunnelige på(?).

Forskningen har kommet mye lenger nå. I fjor kunne vi lese i Scientific American om en 4000 år gammel steinaldermann, der forskerne hadde laget en profil av ham på bakgrunn av hans DNA.

Det publiseres jevnlig artikler som viser hvilke varianter av DNA-biter som med stor sannsynlighet vil gi for eksempel rødt hår.

Rettsmedisinsk Institutt trenger heller ikke finne opp noe hjul i denne sammenhengen. DNA-analyse-kit’et for hårfarge er allerede kommersielt tilgjengelig. Analysesett for å finne andre trekk ved en antatt gjerningsperson er heller ikke umulig å skaffe.

Det interessante er at det eneste landet som har regulert bruken av DNA-fenotyping er Nederland. Mens Englands lovgivning på området implisitt tillater dette.

DNA-portrettet kommer snart

Det vi vet er at det innen få år vil være mulig å kjøpe seg et DNA-analysesett som kan lage en profil på en antatt gjerningsmann/kvinne som omfatter hårfarge, øyenfarge, etnisk opprinnelse (ikke bare ‘farge’, men brutt ned på sannsynlig land/område-opprinnelse). I tillegg kan man få omtrentlig alder, sannsynlighet for at personen røyker, begynner å bli skallet, har et hjerteproblem…osv. Veien frem til en ganske omfattende beskrivelse og etterlysning er kort.

Spørsmålet er hva vi vil i Norge. Er dette utelukkende et genialt etterforskningsverktøy, eller skal vi begynne å lukte på noen regler som setter et rammeverk for hva vi skal tillate.

Hva skjer den dagen vi har et analysesett som sier at en bestemt DNA-bit gir mer enn 50% sannsynlighet for pedofili? Vi vet ikke om dagen kommer, men hvis den gjør det… vil foreldre da be om å få sjekket sitt ufødte barn for ‘pedo-gener’?

Teknologien og kunnskapen utvides i rasende tempo, mens lovgivingen og debatten på området så langt har konsentrert seg om søskenbarnekteskap og familiegjenforening av DNA-verifiserte slektninger.

Det er mulig å tenke seg at DNA-portretter vil gi politiet et utmerket verktøy i jakten på en gjerningsperson. Men det er like sannsynlig at verktøyet vil spore til kreativitet i sorteringsøyemed.

Kanskje bør vi ta denne debatten snart? Det er minst like store personverspørsmål i denne saken som i spørsmålet om innføring av datalagringsdirektivet.

Reklamer

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “DNA ‘mugshots’

 1. Tilbaketråkk: Tweets that mention DNA ‘mugshots’ | Hege J. Tunstad -- Topsy.com

 2. Mats

  Det finnes nok ikke noe pedofili-gen. Jeg er det selv, og er ganske sikker på at det kom av mobbing og utstøtning under oppveksten.

  • Det er nettopp sånt som er usikkerheten ved DNA-fenotyping. Det er også sånn for de fleste menneskelige sykdommer at man kan finne assosierte genvarianter uten at trekket slår ut i sykdom. Og motsatt, at sykdommen kan oppstå uten at genmaterialet ligger til rette for det.Likevel så kan en DNA-profil gi mye informasjon som er sannsynlig, uten at man er 100%sikker.

 3. Mats

  Ja, og de fleste som blir mobbet og utstøtt i oppveksten blir jo ikke pedofil, så kan jeg da ha hatt gener som gjorde meg mer utsatt for å bli det?

  Forskere har jo f.eks. funnet at homofile og pedofile er betydelig langt oftere venstrehendt enn heterofile. Men nå er ikke jeg venstrehendt da. Si fra hvis dere trenger en å forske på på NTNU da, hehe.

  • Det eneste som er sikkert er at vi blir en kombinasjon av gener og miljø. Så får vi bare prøve å gjøre det beste ut av utgangspunktet, og være så positive vi kan. De forsøkene jeg vet om som inkulderer personer nå handler stort sett om migrene, og utprøving av fotballsko (!) på kunstgress.
   Selv har jeg spekulert mye på pekefinger- og ringfingerlengde-forsøkene som kobles både til testosteron i livmoren, muskelprestasjoner og IQ…

 4. fenomenalt...

  Proffe kriminelle vil sikkert ha motstrategier for nytten av fenotyping; total ødeleggelse av åsted, plante falske spor osv. Dette er så vidt jeg har forstått en dyr form for etterforskning som ikke uten videre er garantert sikkert resultat. Også her er en avhengig av meget høy kompetanse i tolkning for korrekte slutninger har jeg lest. Ikke minst – hvilke slutninger som er relevante med minst mulig/akseptabel usikkerhet. Men overkontrollmenneskene blant oss skal sikkert ha dette også slik som DLD.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s