Sosialistenes cat-walk

Tradisjonen tro blir de røde strømpene tatt frem i begynnelsen av mars. Kvinnefellesskapet skal feires, styrkes og paraderes. Dette er en cat-walk jeg aldri har deltatt på, og sannsynligvis ikke kommer til å støtte i år heller.

Jeg er nok feminist, men ikke sosialist.

Ikke bare er det en lite effektiv måte å jobbe for endringer på, å gå i tog, men parolene er sjelden noe jeg er komfortabel med: de fremstår som en slags prøve-valgkamp for de rødgrønne partiene. En del av sakene er jeg forsåvidt ikke helt uenig i, men presentasjonen og kamp-ropene er ikke særlig modernisert siden ‘glansdagene’.

Datoen 8. mars er dagen som markerer en russisk tsars avskjed i 1917, og innføringen av russiske kvinners stemmerett. Det hele startet noen år tidligere, i USA, men også der var det sosialistene som startet showet. Den internasjonale kvinnedagen feirer 100 år neste år.

Kjønnsbalanse, likeverd, lik lønn for likt arbeid, like muligheter, rettferdighet, det er saker jeg støtter og kjemper for hver eneste dag. Og i likhet med mange tror jeg ikke dette likeverdet bare handler om kjønn, men om mangfold.  Det å akseptere våre likheter og ulikheter, leve med forskjellene, og ikke forhåndsdømme de vi møter.

Denne bevisstgjøringen oppnår vi ikke ved å sprade gatelags med røde faner på våren. Den kommer gjennom daglig refleksjon og arbeid.

Det er også på tide at debatten heves fra området mellom lår og navle, og opp til det vi har mellom ørene. Selvsagt er det viktig med de seksual-relaterte temaene, men det burde være mulig å få debatten inn mot de grunnleggende problemenes årsaker, i stedet for å fokusere på de kroppsrelaterte konsekvensene.

Bare se på 8. mars-markeringen i Trondheim . Den er nå en 9-dagers festival med følgende temaer (samtlige..):

voldtekt, internasjonal mat, trafficking, omskjæring, mimrekveld over 100 års kamp, messe med feministisk perspektiv, språket i kristen gudstjeneste, angolanske kvinners fredsbok, kurs i kvinnenettverksarbeid, idemyldring for internasjonalt åpent treffsted, 8-mars-tog, kvinnefestkveld, mastergradsseminar med flere foredrag som teamriserer kjønn (erotikk/porno/voldtektsholdninger), kvinnerettigheter og barseldød, og  ‘kvinner-kan-kurs’ for minoritetskvinner.

Både mangfold, likeverd og respekt er noe vi må ta et daglig ansvar for. I skolen, i  gjennomgang og samtale rundt barnas lekser, valg av underholdning, omtale av andre mennsker, valg av ansatte, styremedlemmer, tillitsvalgte, i vanlig dagligtale og festtale.

Bare så det er klart. Jeg er i kategorien lidenskapelig rødstrømpe. Jeg synes bare at det å gå i tog med sprikende paroler for diverse meninger blir litt platt og uintelligent.  Hvis man tok for seg sak for sak og jobbet strategisk, så ville kanskje resultatene komme raskere. Jeg bare nevner likelønnskampen. Jeg støtter den helhjertet, men tviler på at en gåtur vil gjøre en forskjell.

Byens gater er ofte cat-walk for meninger, men 8. mars er nok en arbeidsdag for meg, på mange plan. Jeg sprader ikke, verken med røde strømper eller flagg, men jeg jobber for saken.

Reklamer

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Sosialistenes cat-walk

 1. Tilbaketråkk: Til kvinner er vi født « Vett og Uvett

 2. Nina Wikan

  Jeg har heller aldri gått i tog, men regner meg som fullblods feminist og er stolt av det! Det er mange måter å arbeide for likestilling og likeverd på.
  8. mars har dessverre utviklet seg til å bli en arena for sosialister, og det må vel kanskje vi som tilhører en annen fløy kanskje ta noe av ansvaret for….. ? 🙂

 3. Tilbaketråkk: Kvinnedagen i bloggosfæren | Bloggpuls

 4. Dette var veldig godt skrevet! Jeg er så enig i at det finnes så mange andre måter å være feminist og et raust og inkluderende menneske på.

 5. Marthe

  Hei! Kan du slette den forrige bloggen din, Fløyelspiken? Vil så gjerne bruke det navnet på bloggen min.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s