Hjernevaskeriet på NRK

Født sånn? eller bare blitt sånn.. .er det arv eller miljø som er årsaken til at kvinner egentlig ikke vil ha mannsyrker?

I dag debuterer Harald Eia som forskningsjournalist, tror han, med programmet Hjernevask

Likestilling analyseres på en måte, ved at Eia snakker vekslende med ‘miljø’-teoretikere og tilhengere av biologisk forklaringsmodell. Selv venter han å bli kalt fascist fordi han tar stegt bort fra teorien om at kjønsroller er tillært. Personlig vil jeg ønske ham velkommen i klubben av normalt velutdannede, de som skjønner at både arv og miljø spiller en rolle.

Programmet i seg selv er sånn middels underholdende. Det er rimelig enkelt å kritisere det, både journalistisk, og forskningskritisk, men det overlater jeg til de som står i kø for å gjøre nettopp det.

Frihet gir mindre likestilling?

Det som ER interessant er tanken som presenteres, men ikke får en grundig oppfølging: kvinner i u-land/mindre demokratiske land (usikker på hva definisjonen var) er faktisk MER interessert i fag og yrkesretninger som kalles tradisjonelle mannsyrker/fag. Eia og ekspertene spekulerer i om det er sånn at jo friere et land er, jo friere er yrkesvalgene, og da vil man velge mer i tråd med sin identitet. Og så skal dette støtte den biologiske teorien som sier at det er store forskjeller mellom jenter og gutter, og ikkeno å gjøre med det…

Et annet poeng som er interessant er diskusjonen om hormoners påvirkning. En forsker viser til innvirkningen av testosteron i fosterlivet på fremtidige egenskaper/preferanser. Jo mer testosteron, jo mer maskulin, sies det. I  neste åndedrag får vi vite hvor mye senere utviklet de barna er som er utsatt for mer testosteron. De snakker senere, og er tregere i det meste av læring.

Testosteron gir biologisk likestilling?

Da tenker jeg…vi er i ferd med å utvikle en livsstil med mer og mer fedme, noe som gjør menn mindre stappa med testosteron, og vi får kvinner med mer testosteron…alså en livsstils/miljøfaktor som beveger biologien mot mer likhet, paradoksalt nok.

Men hvis graden av testosteron er det som avgjør våre valg, er da kjønn en relevant målestokk? Blir verden et mer likestilt sted av å få kvinner fulle av testosteron inn i militæret og politiet? Og trenger vi ‘daffe’ menn i omsorgsyrkene?

Burde vi ikke heller utvide våre begreper litt og innse at kvinner ikke er kvinner i én definisjon, men kan føle at begrepet er som en trang høyhælt sko? En stiv uniform? Det er faktisk mulig å ha både empati og forakt i samme kropp.

Det triste er at jo mer man undersøker disse biologiske forestillingene, jo mer fremstår mannen som en mindre vellykket utgave av kvinnen, med den ene fordelen at de leker med ukompliserte mekaniske dingser som er lette å forstå, mens jenter velger de mer organiske komplekse menneskene(dukkene), så har de valutaen på sin side. Hadde evne  til ivaretagelse av mennesker vært målestokken for omsetning av hard cash, så hadde nok programmet handlet om hva man skulle gjøre for å utvikle hankjønn til verdifulle borgere.

Jeg er glad for at vi er så forskjellige, både medfødt og tilært. Passer sjelden i en bås, …men det kan jeg fortelle deg Eia, mødre feiker også interesse for elevforestillinger innimellom… vi bare dekker elegant over det fordi vi vet at å innrømme denne kjedsomheten vil skape så stor sorg. Det heter empati, og er visstnok noe kvinner kan.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Hjernevaskeriet på NRK

  1. Bra og interessant skrevet! Takk for link…skal formidle den videre jeg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s