Migrene – en dysfunksjon i hjernen..

Hjernebølgene hos en migrenepasient er langsommere enn hos friske personer – også mellom anfallene. I Europa koster hodepine samfunnet 10 milliarder euro hvert år.

Lyst til å vite hva migrene egentlig er, og hvilke kjente personer som har migrene? Les videre..

Dette antyder at migrenehjerner har en permanent dysfunksjon – altså en forstyrrelse som gjør at de fungerer litt annerledes enn hjernene til friske personer… 

Hos migrenepasientene ble det funnet mer av de langsomme hjernebølgene, thetabølger, enn hos de friske kontrollpersonene.

Forskerne fant også at jo sterkere migreneanfallene er, jo mer er det av de enda langsommere hjernebølgene, deltabølger, mellom anfallene.

– Vi tror dette kan tyde på lett dysfunksjon i hjernebarken hos migrenepasienter, sier forsker Marte Bjørk.

(Les hele artikkelen på forskning.no)

Alt om migrene:  Her er en rekke fakta fra forsker Marte Helene Bjørk (NTNU)

Ca 50% av sykdomsårsaken er genetikk, mens resten er miljøfaktorer.Det er likevel ikke funnet et gen som er direkte ansvarlig for de vanligste migrenetypene.

Mekanismen bak plagene er faktisk ikke fullstendig kjent og forskerne diskuterer fremdeles hva som er bakgrunnen for sykdommen.

Fram til 1980 tallet trodde en at migrene skyldtes sammentrekninger av blodårene ihjernen. I dag er denne teorien forlatt, og forklaringsmekanismene er langt mer sammensatte og kompliserte.

De fleste er i dag enige om at migrene er en sykdom i hjernevevet, men at denne i andre omgang gir endringer i blodkarstørrelsen i hodet under anfall.

Hodepineanfallet starter trolig i hjernestammen. Deretter aktiveres hodets store følenerve (nervus trigeminus). Dette fører igjen til frisetting av en rekke kjemiske stoffer som påvirker smertefølsomhet og blodårer flere steder i hjernen. Disse endringene fører til at pasienten opplever smerte og andre plagsomme symptomer.Det er ikke kjent hva som gjør at hjernestammen ”starter” et anfall når migrenepasienter for eksempel spiser sjokolade eller får for lite søvn.

Imidlertid viser en rekke nevrofysiologiske undersøkelser at hodepinepasienters hjerner fungerer litt annerledes enn andre hjerner i enkelte situasjoner. Blant annet kan det se ut som om ”spenningen” i hjernen (dvs. terskelen for nerveutladninger i hjernebarken) når et kritisk punkt rett før anfall. Dette kan blant annet ses som mangel på habituering. Dette vil si at når friske personer blir eksponert for gjentatte sansestimuli som lys eller lyd vil reaksjonen på denne stimuleringen avta. Hjernen ”skjønner” at sanseinntrykket gjentar seg og reagerer ikke like lett på det lenger. Hos migrenepasienter er denne funksjonen forstyrret, slik at hjernen fortsetter å reagere like mye eller enda mer på sansestimuliene. Populært sagt kan denne manglende habitueringen være et uttrykk for migrenehjernens ”manglende evne til å si nei når den er sliten”

Historiske personer med migrene:

Julius Caesar, Jean D’Arc, Cervantes, Pascal, Nietzsche, Tchaikovsky, Robert E. Lee, Ulysses S. Grant, Karl Marx Sigmund Freud and George Bernard Shaw. Elvis Presly, Virginia Woolf, Elizabeth Taylor, Lisa Kudrow , Elle MacPherson , Carly Simon, Whoopi Goldberg

Tegn og symptomer…

De vanligste formene for migrene er migrene uten aura (tidligere ”vanlig migrene”) og migrene med aura (tidligere ”klassisk migrene”)

Tegnene på migrene er moderat til sterk hodepine som dunker eller pulserer. Smerten varer 4-72 timer. Lysskyhet og lydskyhet samt kvalme eller oppkast under anfallet må være tilstede for å få diagnosen migrene.

Aura er ”forvarselsymptomer” som kommer rett før hodepinen. Ofte oppleves disse som blinde flekker i synsfeltet, blinkende, lysende sikksakklinjer eller prikkinger i huden.  Dette varer ofte 10-30 minutt.

For en migrenepasient kan mange ting utløse et hodepineanfall. Sjokolade, vin, ost, krydret mat, citrusfrukter, for lite væske (dehydrering), for lite eller for mye søvn, mentalt stress, sult/blodsukkerfall, sterkt lys, klimaendringer og menstruasjon er eksempler på slike utløsende faktorer.

Ca 17 % av kvinner og 10 % av menn har migrene.

Foreldre, søsken eller barn av migrenepasienter har 2-3 ganger større risiko for å få sykdommen.

Dersom begge foreldrene er rammet, er det 70 % sjanse for at deres barn vil få migrene.

Sykdommen starter oftest i hos unge voksne. 95 % av pasientene har fått migrene før 40 års alder.

Plagene lindres ved å ligge i ro i et mørkt, stille rom.

Effektive medisiner eksisterer. Noen skal tas under anfallet, anfallsmedisiner (blant annet paracetamol, ibuprofen, triptaner og CGRP hemmere) andre skal brukes som forebyggende (blant annet blodtrykksmedisiner og epilepsimedisiner) og kan gi færre og mildere anfall.

Det er viktig å ikke bruke for mye anfallsmedisiner da dette kan forverre hodepineplagene på sikt.

Ikkemedisinske behandlingsmåter inkluderer akupunktur, avslappingsteknikker, bio-feedback og å unngå utløsende årsaker (se over).

Det er viktig å føre anfallsdagbok når man prøver nye behandlinger.

Migrene kan ikke kureres, men mange blir bedre med årene. Særlig blir kvinner ofte bedre etter overgangsalderen.

Migrene gir økt risiko for hjerneslag (særlig hvis man har auraplager, bruker p-piller og røyker i tillegg).

Var dette nyttig?

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Migrene – en dysfunksjon i hjernen..

 1. tonemerethe

  Hei
  Jeg likte dette innlegget, siden jeg interesserer meg for migrene og forskning på det som skjer i hjernen før, under og etter et anfall. Det er flott at vi har et miljø med så god kompetanse her i landet, og jeg har selv lest flere av de artiklene Bjørk har vært medforfatter på.

  Mvh Tone M. Nordnes
  http://tonemerethe.wordpress.com/

 2. Tilbaketråkk: Migrenedagbok 2 – Pilleguri prøveklut | Hege J. Tunstad

 3. Tilbaketråkk: 2010 boggsummert | Hege J. Tunstad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s