Gull på fingeren større bragd enn OL-gull rundt halsen?

Er du 30 så er det større sjans for å ta OL-gull enn å bli gift. Det er den underliggende beskjeden i Adressas dekning av Norges OL-gull nummer 100.

-Helt KONGE, sa Tora Berger etter at hun tok Norges 100. OL-gull. Og Vårt første skiskyttergull for kvinner. En bragd, en sportslig prestasjon som fortjener skikkelige overskrifter.

«Fra gulldans til brudevals» er overskriften i Adressa. Riktignok ikke forsiden, der dominerer gromgutten Emil som også tok gull, men hun fikk da en mikroskopisk notis på siden:

«Vintergull til sommerbrud»

«Tora Berger sendte varme hilsner hjem til samboeren Trond i Meråker, etter å ha tatt Norges OL-gull nr. 100. Og til sommeren feirer de bryllup.»

Det var igrunnen alt som sto på forsiden, samt et bilde mindre en en fyrstikkeske.

Men Tora fikk da forsiden av Sportsseksjonen.

«OL-gull nr 100, …og til sommeren gifter hun seg med sin Trond fra Meråker»

«Først gull rundt halsen. Så gull på fingeren. Til sommeren skal Tora stå brud for sin Trond.»

Og så følger gledestårer og hilsner hjem, og en ikke avslørt dato for gidtemål, og antrekket, og stedet, og igrunnen alt en prinsesse kan håpe på,…nemlig giftemålet.

Tora er en dronning, en sportsdronning. Og jeg ønsker henne selvsagt all mulig lykke i ekteskapet, men skulle ønske hun kunne få lov til å fortelle om sine sportslige ferdigheter og bragder i samme detalj som hennes mannlige kollegaer. Journalist Einar Kristengård har tatt valget, og frontet hennes personlig og høyst privte suksess, giftemålet, som om det var en større bragd enn selve OL-gullet.

Og nå vet vi alle at Toras kjæreste sitter hjemme og venter på henne, mens det vi vet om Emil Hegle Svendsen er detaljene om hans sportslige innsats.

For alle eventyr ender jo med at prinsessen får sin prins og lever lykkelig alle sine dager. Med gull på fingeren, ..det er jo ingen eventyr som nevner eventuelle gull rundt halsen.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Gull på fingeren større bragd enn OL-gull rundt halsen?

 1. esieditor

  Jeg er helt enig – flott at du tar det opp. Dette er ikke bare lat journalistikk. Tilsynelatende harmløst og hyggelig, men «the take-home message» er faktisk ganske nifs.

  Her i Storbritannia er det ikke bedre (ingen stor overraskelse, kanskje?). Journalister bruker generelt ordene ‘wife’ eller ‘mother’ når de omtaler en kvinne, mens menn ganske enkelt er ‘men’.

  Det er heller ikke nok å bare bruke sitt eget navn når man er dame – jeg blir stadig spurt om jeg vil omtales som Miss eller Mrs. (Menn er selvsagt bare Mr.) Det er altså veldig viktig for vilt fremmede å fastslå om jeg har prestert mitt livs største mesterstykke: å kapre en ektemann… Det er da jeg insisterer på ‘Dr’ – litt pompøst, riktignok, men det gleder meg å forvirre dem… 😉

  Benedikte

  • you go girl, unnskyld…doctor.. det er få ting som provoserer mer enn gjentatte ganger å møte arkaiske holdninger hos personer som burde vite bedre.
   En gang ble jeg nektet å gjøre en fotojobb oppe i en mast på en seilbåt fordi jeg var jente…redaktøren hyret inn frilanser-gutt. Det hjalp ikke at jeg hadde jobbet på båt…lurer på om det er et misforstått beskytterinstinkt, eller bare idioti. hmmm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s